Skolteater ger möjlighet till upplevelser
27/10, 2007 kl. 23:59Bomhus Folkets Hus är fyllt av skolelever från årskurs fem. Så länge scenen är tom är det lite oroligt bland bänkraderna och man hyssjar på varandra när ljuset släcks, men när Coraline står framför dem och berättar att den här historien som de ska få se verkligen har hänt blir det snabbt lugnt. Föreställningen Coraline, som är en fantasythriller baserad på Neil Gaimans bok, har den unga publiken i sitt grepp och ger en spännande teaterupplevelse.
Barn och ungdomar i Gävle kommun är alla garanterade en föreställning eller konsert under förskoleklassen samt en gång per stadium. Det innebär att 8000 barn och ungdomar varje år besöker skolteater, dansföreställning eller skolkonsert – en omfattande verksamhet. Olika föreställningar väljs och köps in från professionella grupper runt om i landet. Dessa ska ge mångfald och variation till utbudet. Under 2007 ges totalt 38 teaterföreställningar framförda av tolv olika teatergrupper i olika genrer. Det är exempelvis dockteater från Dockteatern Tittut, pantomim med Pantomimteatern, thriller med Mittiprickteatern och teater om skruvade sagor från Riksteatern. Skottes Musikteater är för många det första man tänker på då man säger skolteater. En årskurs varje år får se en av Skottes Musikteaters uppsättningar vilket är reglerat i ett avtal med Kultur & Fritid .2007 var det föreställningen Kärlek och pinsamheter som spelades för alla elever i årskurs 5. Under 2007 ges också 27 skolkonserter varav sex stycken med Gävle Symfoniorkester. Andra exempel på föreställningar är Thomas Lundkvist, en magiker vars redskap är ljud i olika former o skepnader, Mona och Mastiff som är kända från Bolibompa, samt Children´s cheering carpet med ett kompani från Italien. Under våren gavs tre konserter med Gävle Symfoniorkester tillsammans med varietéartisten Johan Wellton. 2007 ges också fem dansföreställningar, bland annat Grodan av koregrafen Gunilla Heilborn och Inaff med dansgruppen Kompanie Raande-Vo. Totalt finns en budget på 885.000 kronor avsatt för inköp av produktioner samt busstransporter till och från föreställningarna för alla barn förutom 6-åringar som får stå för sina egna busskostnader .Det blir cirka 106 kronor per elev.
- Det som är speciellt med teater för barn är att det är vuxna som gör uppsättningarna och vuxna som väljer vilka som ska visas, men det är barn och ungdomar som ska se dem, säger Mariann Minell. Det finns forskning som visar barns och ungdomars uppfattning och upplevelser utifrån vad de sett och hört. Både teater, dans och musik sätter igång processer inom oss. Varje upplevelse är viktig, vare sig man tycker att det är fantastiskt och häftigt eller dåligt och tråkigt. Utifrån skolteaterföreställningar finns det mycket att jobba vidare med, säger Mariann Minell. Ibland har vi dramapedagoger från Kulturskolan som arbetar runt en föreställning med eleverna. Man kan ta avstamp i teaterns handling om man vill arbeta med till exempel livsfrågor och relationer. Men man kan också arbeta runt själva uppsättningen som miljön, rekvisita, skådespelarna, vad man minns och hur man uppfattade saker. Alla upplevelser och åsikter är lika viktiga det finns inget rätt eller fel. Vissa teatergrupper gör lärarmaterial till föreställningarna och vi har också haft fortbildning för lärarna om hur man kan efterarbeta ett besök.
- Skolteater, dansföreställningar och skolkonserter kan också ge barn och ungdomar inspiration till eget skapande och kreativitet, säger Mariann Minell. Det kan vara en fantastisk möjlighet att ta del av något som man själv blir intresserad av och vill vara en del av. Det finns ju både Kulturskolan, olika studieförbund och fritidsgårdar där man i så fall själv kan ägna sig åt teater, dans och musik på sin fritid.
Föreställningen Coraline med Mittiprickteatern är slut, efter ett kort applådtack tänds ljuset och skoleleverna är tillbaka från fantasythriller-världen. Men hur var det med det som Coraline sa? Var det en påhittad historia eller var den verkligen sann?
Text: Kristina Hellerstedt Sundin, foto: Mittiprickteatern och Kristina Hellerstedt Sundin.
Denna artikel är publicerad på Konstmagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!