Privat krig och granaten som hamnade fel.
30/12, 2009 kl. 13:56Jag fick naturligtvis sparken, men det gjorde inte så mycket för nu skulle jag göra min plikt mot fäderneslandet. Nu skulle rekryten klaras av på hemmaplan. Jag mönstrade in på det nu nedlagda regementet, Kungsbäck I 14, Gävle där jag skulle genomgå underbefälsutbildning på granatkastarkompaniet.
Detta är en del av ett tidigare opublicerat kapitel ur boken "Världsmästare Tussen & Leif Formgren". Pappa Leif gick på sin 62:a födelsedag den 30/12 1998. Han hade vid den tidpunkten i princip färdigställt en bok om sitt och Tussens liv fram till dess.
Jag tyckte mycket om att skjuta med olika vapen från tidig barndom. Intresset mattades knappast i lumpen - dock inte på skjutbanan, skott för skott med markering och annat larv. Inte heller som jägare i skog och mark, jag har aldrig jagat i hela mitt liv och tänker aldrig göra det heller. Nej, med skjuta menar jag just: Skjuta! Panga på; dra en salva från höften som de gjorde på film på den tiden. Att slita sexskjutaren ur hölstret och skjuta mot tomglas och burkar. (Där fann jag en sagolik och infantil njutning.) Eller att dra av en salva från kulsprutepistolen och skriva signaturen på väggen till ett rivningshus som de stora pojkarna: Lucky Luciano, Schultz, Dillinger, Al Capone och allt vad de hette; de stora skurkarna under depressionen i Amerika. I filmens värld var Allan Ladd, Burt Lancaster och Kirk Douglas stora föredömen, killar som kunde konsten. Hårda män som jag såg upp till och försökte efterlikna så gott jag förmådde. Alla sköt de med revolver och maskingevär från höften. Nu för tiden håller man revolvern helt fegt med båda händerna och skriker: "Freeze!" Charmen har på sätt och vis försvunnit med tvåhandsfattningen. Det var bättre förr!
Hur som helst, under julledigheten 1956 smög jag hem min kulsprutepistol, sex magasin och massor med 9 millimeters ammunition. Nu skulle det bli skjuta av!
Läs hela kapitlet och det som hitintills är utgivet av boken här:
http://www.formgren.com/leif/page.php?id=32
Denna artikel är publicerad på Konstmagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!