De improviserade bilträffarna är verkligen trevliga men att besöka pryl- och teknikmuséet var den verkliga höjdaren. Vi hade förmånen att få personlig guidad tur av Bo Byman, entusiasten som byggt upp en helt unik samling av kuriosaprylar från 1800-talet till våra dagar.

Museet är uppdelat på ett antal avdelningar. Morfars leksaker finns att beskåda på leksaksavdelnigen. Musikavdelningen ger prov på grammofonens utveckling från den första Edisonfonografen. Telefonens utveckling från och med den första Belltelefonen finns att se på telefonavdelningen. Museet inrymmer även en omfattande radioteknisk avdelning och mycket, mycket mer.

– Det finns en historia bakom varenda pryl, berättar Bo, och visar stolt upp en tv från 30-talet, gamla tivolimaskiner och en skalamodell av en T-Ford som han byggt själv. Originalet finns förstås också i samlarens ägor. Muséet måste besökas, snarare än beskrivas, om du är vän av antika föremål och historiska samlarobjekt. Det är snyggt och prydligt exponerat avdelningsvis med bland annat skönhetsvård, hemsjukvård, motor, cyklar, brandförsvar, "kvacksalveri" och mycket mer.

Entrén till det charmiga museet är som en gammeldags diversehandel med möjlighet till inköp av karameller i strut samt prydnadstomtar gjutna och handmålade enligt 100-åriga förebilder.

Bo har varit en samlare sedan har var liten och man kan inte annat än imponeras av den fantastiska samlingen från svunna decennier. Minnen och nostalgin flödar fritt när man får återse sina barndomsleksaker, liksom sina föräldrars och generationers före dem.

Information om öppettider telefon 0290-310 87.

Text och bakom iPhonen: Joe Formgren
http://www.formgren.com