- Det var synd att hon inte kom, jag tror att hon hade tyckt att det var kul att se, säger Ida som berättar att hennes versioner av låtarna Human Behaviour och Declare Independence blev väldigt mycket Ida Long mer än Björk.
Deras musikstilar må kanske inte ligga varandra närmast, men däremot känner sig Ida inspirerad av Björks musikaliska frihet att våga testa gränser och göra saker som kanske inte alltid känns givna för den största publiken att förstå. Så med andra ord var det helt okej att leka och utmana originalverket när det var Björk det gällde. Men nu kom Björk aldrig till den arrangerade efterfesten, så att se Idas tolkning gick den Isländska stjärnan förbi. Däremot var det många andra kända musiker där, som Titiyo, The Hives och Magnus Carlsson från Weeping Willows. Att just Ida fick detta prestigefyllda uppdrag har hon sin manager Claes Olson att tacka för.
- Han tillför väldigt mycket och jag blir peppad och kreativ av honom. Som soloartist är det skönt att ha någon som står på min sida och som är rädd om mig och mitt skapande.

Det här året som hon har jobbat med Claes är första gången som Ida samarbetar med en manager. Men så är det ju första gången hon satsar solo också. I sitt andra musikprojekt, Baron Bane, är de ett helt band som hjälps åt. Och där var Ida dessutom den som togs in sist. Till en början endast som extern sångerska, men efter ett antal spelningar blev hon en del av bandet. Det var genom en spelning med Baron Bane som Claes fick upp ögonen för Ida och frågade henne om hon inte hade några egna låtar. Det hade hon lyckligtvis, tre nyinspelade låtar som hon skickade till en Claes som blev alldeles lyrisk.

Det var förra året. Och sedan dess har det rullat på. I januari vann hon Sveriges Radio Gävleborgs Musikpris 2009. En tävling dit hon skickade in låten ”Walk into the fire”, en låt som lyssnarna röstade fram till en finalplats. Väl på den direktsända finalen var det en musikkunnig jury som valde ut Ida Long till vinnare.
- Det betyder jättemycket. Jag gör inte musik för att alla ska gilla det, men jag tror mig ana att det finns folk som förstår vad jag vill säga. Jag vill nå ut och skapa en aha-känsla.
För Ida är det frågan om en kommunikation och hon vill gärna in under skinnet och pillra på folk. Och på sig själv.
- När det är något som folk försöker dämpa eller inte vill kännas vid, då vill jag där och gruffa. För att ta reda på vad det är som är så farlig.
Därför rör hon sig gärna i gränslandet mellan vad som är fint och fult, förbjudet eller tillåtet. En gräns som hon gärna utmanar både inom dans och musik. Och med detta soloprojekt har hon dessutom förenat sina två brinnande intressen. Med så väl dansare på scen som med mer dansanta rörelser i sitt eget framträdande syns det tydligt vilka kreativa grenar som är Idas främsta.

Tack vare dansen kan hon nu även kan stoltsera med sju klubbspelningar i New York, varav en del på den välkända gatan Bowery Street där inga mindre än Blondie, Patti Smith och Iggy Pop hängde som mest när det begav sig. Ida har precis kommit hem efter tre månaders intensivt dansande på den världskända dansskolan Dance New Amsterdam. Och i samma veva lyckades hon få spelningar som genererade i fler. Redan nu längtar hon tillbaka till New York.
- Jag vill åka över jul och ta fler dansklasser och göra fler spelningar. Jag har börjat spara pengar, så får jag ihop tillräckligt så åker jag.
För det här med pengar spelar in. Som det så ofta gör. Det var bristen på pengar som gjorde att Ida var så pass gammal som 14 år innan hon tog sin första danslektion. Men när hon väl kunde spara ihop sina egna pengar tog hon dansklasser så det stod härliga till. Så många som elva dansklasser i veckan kunde det bli.
- Jag var inte bäst i gruppen, jag fick jobba hårdare än andra. I dag är jag glad att allt inte var självklart för mig för jag fick jobba upp en styrka och disciplin. När man kommer upp till en viss nivå så är det just disciplinen som avgör hur långt man kan gå. Därför är jag glad att jag inte hade allt serverat, säger hon.

Men även om det är hårt slit som ligger bakom så börjar det nu ändå serveras en viss skörd. I oktober släpper hon ännu en singel efter den senaste ”Doll”. Och i början av nästa år kommer debutplattan. Vilket skivbolag den kommer att släppas på ligger under diskussion. Väntar gör också ett par turnéer, med Baron Bane åker hon till Prag nu i slutet av september och med sitt soloprojekt åker hon till Tyskland i oktober.
- Drömmen är att kunna hålla på ännu mer med dans och musik. Fast det är ju i för sig det enda jag håller på med just nu, säger Ida och skrattar.
När hon inte tar egna lektioner eller uppträder så undervisar hon i dans på Ackes Dansskola.
- Det ger mig jättemycket att lära ut och kunna testa grejer på andra.

Det finns egentligen bara ett hot som skulle kunna stoppa Ida, och det är om hon skulle tappa lusten.
- Det krävs att ha jättemycket driv och lust inom både dans och musik. Eftersom det är en passion så måste det hållas levande, säger Ida Long.
Marie Björk



Faktaruta
Namn: Ida Long
Ålder: 25 år
Titel: dansare, sångerska, artist
Bor: Gävle
Hemsida: http://www.myspace.com/idalong
Kvinnliga förebilder: Kate Bush, Tori Amos, Ika Nord (Ika i rutan), Liz Aggis, Birgit Cullberg, Madonna. De är starka karaktärer allihop som gör sin grej fullt ut. Dessutom gör de snygga och bra saker.
Inspirerande artister: Nine Inch Nails, La La La Human Steps, Cullbergbaletten, Soft Cell, Air, Jan Johansson, E.S.T, David Lynch, Tim Burton.