Från fastigheter till mode
25/10, 2008 kl. 23:23Emma Danielsson är Gävletjejen som sadlade om från en välbetald karriär som fastighetsmäklare i Stockholm till det slitsamma och oftast underbetalda arbetet som modeassistent på en av landets ledande modetidningar.
– Jag har alltid haft passion för mode och när möjligheten att arbeta med detta gavs följde jag helt enkelt mitt hjärta, säger Emma.
– Det är svårt att placera mig i ett fack eftersom ingenting jag köper håller samma stil, säger Emma med ett leende. Hon fortsätter:
– Jag hittar inspiration i så mycket. Det kan vara allt i från konst till designerkollektioner. Inspiration är bara en del av den helhet som karaktäriserar personen Emma Danielsson. Tillsammans med en stark kreativitet utmynnar inspiration ofta i en slags drivkraft, en passion, som i Emmas fall alltid har varit riktad mot mode.
- När jag var tonåring sydde jag en hel del egna kläder och jag hade kursen Mode och design som tillval på gymnasiet på Polhemsskolan i Gävle, säger Emma.
Trots den starka kraft som Emma uppenbarligen besitter valde hon till en början att satsa sina kort på den lukrativa fastighetsbranschen.
- Jag visste inte riktigt hur jag skulle gå tillväga för att komma in i modebranschen, så jag satsade helt enkelt på andra saker, säger Emma. Efter ett års studier vid Stockholms Universitet började hon således den tvååriga utbildningen till fastighetsmäklare på Högskolan i Gävle. Emma hade troligtvis arbetat som fastighetsmäklare ännu idag om hon inte av en händelse hade blivit presenterat för Oscar Arrsjö, dåvarande chefredaktören för tidningen Man. Kemin stämde och dagen efter mötet fick Emma en provanställning som modeassistent på tidningen.
– Jag hade helt enkelt tur, säger Emma.
Den är nu drygt två år sedan detta hände och idag innehar Emma en av Damernas Världs åtråvärda ettåriga modeassistenttjänster. Hon har även arbetat på Veckorevyn och som frilansstylist för Frida. Åt Frida gjorde hon bl.a. ett badmodereportage som fotades på Brämmen.
– Jag behövde en sandstrand så jag satte fotografer, modeller, ja hela teamet på ett tåg till Gävle för att göra reportaget, säger Emma och skrattar. Det hela lyckades bra (reportaget publicerades i Frida under sommaren 2007).
Trots sin passion för mode anser dock Emma att assistentyrket är krävande.
- Det är säkert många som tror att det är ett glamoröst arbete, men alla sliter mycket hårt, det blir mycket övertid och det är dåligt betalt. Det hårda klimatet i branschen gör också att man som modeassistent ibland råkar ut för otrevliga människor. Emma anser att det är viktigt att man inte tar spydiga kommentarer och otrevligt bemötande personligt. En modeassistent bör därför ha en god självkänsla och ett gott självförtroende för att må bra och för att trivas.
– För mig är det här inget problem. Jag är helt enkelt bra på att skaka av mig saker, säger Emma.
För att få arbete som modeassistent behövs enligt Emma ingen utbildning på papper. Hon tror dock att det kan vara bra att ha kunskaper i modehistoria eller att ha gått en stylistutbildning. Enligt Emma tar de stora modetidningarna i Stockholm regelbundet in praktikanter och väl inne så får man helt enkelt visa vad man går för.
– Om du vill in i branschen så ska du skaffa dig mycket kontakter och ta vara på alla tillfällen som ges, säger hon.
Emma föddes 1980 och hon växte upp i en villa i Södra Villastaden i Gävle.
- Pappa är hobbykonstnär och mamma är konsthantverkare (som tidigare ägde butiken Tidlösa Ting på Berggrenska gården) så kreativiteten har nog gått i arv, säger Emma. Hon berättar att hon gärna målar abstrakta motiv i olja när hon känner behovet av att uttrycka sig. Dessutom får hon en del av sitt behov tillfredsställt i sitt arbete som modeassistent och stylist.
– Man måste nog ha lite färg och form i sig för att lyckas, tror Emma.
Fastän Emma har sin bas i Stockholm besöker hon ofta och gärna sin forna hemstad Gävle. Hennes favoritbutik i Gävle heter Fico och hon tycker sig se att det finns starka krafter i staden som verkligen försöker göra modet levande. På frågan om inte Gävleborna har Stockholmskomplex svarar hon mycket lojalt
– Det är mycket bättre att försöka, än att låta bli!
För Emma är målet med karriären att bli moderedaktör.
- Då får man bestämma själv och ta egna beslut, berättar hon. Trots stenhård konkurrens i branschen är Emma mycket positiv. Hon säger:
– Jag ser inga problem, utan bara möjligheter. Sedan jag började har jag ju stigit i karriären och det peppar. Hon säger vidare att hon inte har någon brådska och att varje del på vägen mot drömmen har sin charm.
– Jag har lärt mig mycket och jag har utvecklats hela tiden. Lösningen är att tro på sig själv tror Emma. När jag frågar om hon aldrig tvivlar på sig själv svarar hon:
– Jag tror på mig själv i det här yrkesvalet. Tvivlar jag så är det i så fall inför något särskilt arbete jag ska utföra.
När intervjun görs har Emma bara några veckor kvar av sin årslånga anställning på Damernas Värld. Därefter börjar hon som presskontakt på Hugo Boss. Men hon kommer även att frilansa som stylist.
– Jag är beredd på att det kan bli tufft, säger Emma.
ULRIKA ÅHRMAN
Emmas modetips
Höstens nyckelplagg är enligt Emma stövlar, kavajer i Tweed, vida fladdriga byxor och stora smycken. Hon lobbar också för det välskräddade modet med raka linjer. Vill man ha något lite extra tror Emma på skor med håldetaljer.
– Vi har hittills sett mycket skor med peeptoe. Nu kommer skor med håldetaljer på andra ställen också, säger Emma.
Emmas arbetsdag
8.30: Anländer till jobbet. Äter frukost framför datorn medan jag går igenom och svarar på mail.
9.00: Ringer samtal för att följa upp jobb jag har på gång. Bokar tider med fotografer, ringer in kläder från presskontor och bokar in möten. Går igenom kassar med kläder som kommit och plockar ut det jag vill använda och returnerar övrigt. Ser om någon av moderedaktörerna behöver hjälp med något.
11.00: Modemöte. Moderedaktionen går igenom planeringen av de tre kommande numren av DV, DV Mode och DV Man. Alla rapporterar status på pågående jobb och nya uppgifter delas ut. Eventuella resor till modeveckor eller plåtningar utomlands planeras.
12.00: Lunch
13.00: Är inne i något av moderummen där alla modejobb hängs upp. Plockar ihop och hänger upp olika jobb och ser om något behöver kompletteras.
14.00: Besöker eventuellt presskontor för att plocka grejer till kommande plåtningar, alternativt åker och plåtar grejer hos någon fotograf eller assisterar någon av moderedaktörerna på plåtning.
16.00: Skriver texter till plåtade jobb.
18.00: Slutar jobbet. Eventuellt något evenemang på kvällen såsom butiksöppning eller visning av kollektion på något presskontor.
Denna artikel är publicerad på Konstmagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!