Cirkusstaden Gävle
19/6, 2007 kl. 22:20Raketer och explosioner, ljus, ljud och rök, bilar och husvagnar rullar in i staden! Vilka är de? Var kommer de ifrån? Vad gör de här? Vad vill de? Med slug humor och cirkuskonster på hög nivå skapar artisterna ett scenrum av allmänna platser på gator och torg. Så vill vår förening vara med och skapa kulturell allemansrätt i Gävle.
Vår vision är att skapa en arena där olika konstformer kan mötas för att stöpas om till något helt nytt, och det kommer att ske genom professionella artister som kommer till Gävle för att sätta ihop nya shower och framförallt samarbeta över gränserna. Föreställningar av sällan skådat slag kommer att ha urpremiär i Gävle för att sedan ge sig ut på segertåg i Sverige, Europa och resten av världen.
Som ett smakprov på det vi vill åstadkomma producerade Kulturföreningen den succéartade varietén ”Johan Wellton & Friends” på Gävle Teater i december 2006. Under tre magiska kvällar fyllde ett gäng karismatiska och skickliga artister teatern med atmosfär och spänning.
Gatuteaterarrangemang
Kulturföreningen är även med och producerar ett växande gatuteaterarrangemang i slutet av september varje år, det går av stapeln i samband med Ånatta som genomförs i och runt Gavleån. Här kommer det framöver att visas gatuteater i dess bästa form. Vi kommer också att bidra till att det skapas många kulturkrockar liknande den Johan Wellton och Gävle Symfoniorkester bjöd på i Stora Gasklockan i maj 2007.
Vi kommer att medverka till samarbeten mellan svenska och utländska professionella artister, Cirkusgymnasiet, Furuviksbarnen och Länsmuséet, Folkteatern, Symfoniorkestern, Gävle Teater med flera.
Lång cirkushistoria
Gävle har en lång cirkushistoria, härifrån kommer tidigare kända cirkusartister och stora cirkusar hade sina vinterläger här vid förra sekelskiftet. Inom kommunen finns Furuviks barn- och ungdomscirkus som startades redan 1936 och Vasaskolans Cirkuslinje som var Sveriges första cirkusgymnasium när det startades 1988. Dessutom utsågs Gävle en gång till Sveriges cirkushuvudstad av cirkuskännaren Per-Arne Wåhlberg. Denna tradition vill Kulturföreningen ta tillvara och bygga vidare på.
När Gävle under 2006 lanserade projektet Europeisk kultur-huvudstad 2014 tände vi direkt på idén eftersom vår vision definitivt har ett europeiskt perspektiv. När kommunen stöttar olika samverkansarrangemang blir det stora vinster för kulturen, föreningslivet, artister och publik. Självklart blir sådana projekt också till ekonomisk nytta för kommunen i slutänden, och i hela regionen, genom att upplevelserna ökar tillströmningen av besökare. Den utvecklingen vill vi vara med på!
Text: Carina Källberg, Kulturföreningen för utveckling av gatuvarieté och cirkuskonst, http://www.cirkusstaden.se, foto: Peter Qvarth
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av de som medverkar i och med text och bild.
© SvenskPress.se
Publicerad i boken Gästriket 2007
Denna artikel är publicerad på Konstmagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!