Ofta dömer vi människor på utsidan

- Jag brukar säga att om vi vågar var lite mer nyfikna på varandra, om vi vågar fråga om det som för ögat ser lite konstigt ut så får vi också svar och vi slipper fantisera om det vi tror. Hur blev det så här? säger Jessica. Om du tar dig tiden, vågar fråga och lyssna närvarande så kan det bli väldigt häftiga möten och man kan lära sig otroligt mycket på möten med olika människor i samtal.

Jessica säger också att Musiken är det som hjälpt mig annars hade jag inte levt idag det kan jag säga 100%.I den tid Jessica levde med mycket smärta i kroppen, så funderade hon på hur hon skulle ta sig vidare och vad hon kunde klara av.

-Jag visste att jag skulle hålla på med musik, säger Jessica men undrade då jag inte kunde öva lika mycket för jag har sådan värk, vad skulle kunna göra istället? Jag har alltid varit en person som hittar problemlösningar i dom svåraste situationer och det har varit min styrka, min kraft och jag vill inspirera människor till att även om det känns helt kolsvart, så kan du hitta din väg ur det.

Träffade kärleken

Jessica träffade Patrik -99 när hon precis hade börjat med musikalerna på mellanstadieskolorna och de möttes på en restaurang där de började prata. Jag tyckte att han hade sådan utstrålning säger Jessica.

- Han berättade att han jobbade med evenemang och allting bakom scen. Vi började snart jobba ihop och det här blev så rätt. Jessica bodde på den tiden i en lägenhet i Sundsvall. Hon ägde också morfars gamla sommarstuga. Patrik bodde i ett hus dit hon flyttade rätt snart.

- Vi bodde på Alnö första åren en liten bit utanför Sundsvall. Vi jobbade ihop i 3 år och sen när jag hade Rocky i magen så tyckte Patrik att jag kunde bli anställd i hans företag, berättar Jessica och säger att han uppmanade henne att spela solistiskt igen och föreslog lite instrumental restaurangmusik som man gjorde förr och det tyckte jag var en bra ide, säger Jessica. Då bokade han en fotograf och vi skapade senare en folder till ett pianoprogram.

Patrik är väldigt kreativ och då jag ofta kommer på en ide´ så förverkligar han den sen.

Just Do it

En dag, fem år efter tsunamin, när jag var tillbaka ifrån en promenad sa jag till Patrik: - Kom! Sätt dig ner för jag har skrivit min första låt. Vill du höra? ”Vad då nu?” sa Patrik. -J A. Det var så inspirationen till Just Do It kom till liv, "Det är så häftigt för när jag sa Ja till livet så kom det en melodi i mitt huvud" texten och melodin var ganska stark tillsammans, Så jag tänkte, tänk om jag kanske kan skriva flera och gick flera promenader som resulterade i fler låtar. Våren 2010 hade jag fått ihop 4 låtar som jag kände hade något att säga.

Nashville

Patrik min man hade lärt känna Charlie McCoy, en musiker och multiinstrumentalist i USA som bjöd oss över efter att Patrik skickat 2 av mina låtar till honom som han gillade.

Charlie McCoy hade bett mig återkomma när jag hade några flera så vi drog till USA september 2010 och då satt jag med 4 låtar i bakfickan på flyget till Nashville, ganska precis 1 år efter att jag skrivit min första låt.

Jag minns att jag tänkte: ”Antingen är jag helt galen, eller så lever jag mer än någonsin!” Jag har aldrig ångrat en sekund ifrån den dagen.

Dagen efter att Jessica och Patrik kommit fram till Nashville, så skulle de äta frukost ihop med Charlie McCoy som är klassad som världens främsta harmonica spelare och som är invald i Country Music Hall Of Fame. McCoy har medverkat på över 13.000 inspelade album med olika kända världsartister, musiker och låtskrivare som Elvis Presley, Bob Marley, Dolly Parton, Johnny Cash, Roy Orbison och många andra..När Jessica och Patrik kom till Nashville så fick Jessica spela in med några av musikbranschens största legender. Hon kallades för ”Tjejen med melodierna” i Nashville.

Alla låtar har en berättelse bakom sig. - Nästan alla låttexter handlar om mig och det jag upplevt i möten med människor eller om livet i sin helhet, säger Jessica. Inte alla men jag vill att min musik och texter ska hjälpa andra. Jag brukar säga att om jag kan hjälpa en person att orka lite till och att orka överleva då är det värt allting. Jag vill dela med mig av mina erfarenheter för då känner personen som lyssnar kanske att jag är inte ensam för det har jag själv känt mig många gånger – ensam, berättar Jessica.

- Det känns ibland som vissa saker sker av en mening. När vi ätit frukost med Charlie McCoy så visade han oss runt i Nashville. Vi stannade vid ett hus och Charlie säger att jag tänkte Jessica att du ska få träffa en god vän till mig. Jag måste först berätta säger Jessica. Min mamma brukade rocka fett i köket när hon lagade mat och oftast till favoritartisten Billy Swahn och favoritlåten var I Can Help. När vi knackade på dörren hos han som Charlie ville jag skulle få träffa, så öppnades sen dörren och det står då plötsligt en man som säger Hello, my name is Billy Swahn. Jag berättar då att jag nästan hatade den där låten som mamma spelade om och om igen och då säger Billy Swahn, "kom in och sätt dig vid flygeln så ska jag spela I Can Help för dig".

- Där sitter jag sen vid hans pianopall vid flygeln och tittar upp mot himlen och tänker: Mamma, ser du mig nu? Här sitter jag i din idol Billy Swahns vardagsrum.

Hade jag sagt nej till livet den där septemberdagen 2009 – Hade jag sagt nej till USA-resan då hade jag missat alltihop.

Därför tänker jag numera: Ta chansen – Kör bara, Just Do it! Vad är det värsta som kan hända? Då har jag i alla fall testat.

Träffade the A-Team

Vad som med var häftigt var att när Jessica kom in i studion, den där första dagen, så visste hon inte vilket gäng Charlie McCoy dragit ihop. Men det visade sig vara ordinarie musiker till Johny Cash, Jerry Lee Lewis, Roy Orbison, Dolly Parton och många fler. Det var the A-team som de kallades. Det var studiomusiker som hade stått bakom de flesta hitsen från 60-90-talet.

Hur kan jag vara här tänkte jag, säger Jessica. Nu ska vi spela in live i studion”like the old days”, sa dom. Jag tänkte att piano kan jag ju spela och det är mina låtar, så jag körde.

De var så lyriska över det dom hörde med mig och mitt pianospel, så de bjöd in mig sen att spela in ett helt album. Jag hörde min man väsa till mig i bakgrunden när han hörde mig säga att jag gärna kom tillbaka. ”Du kan väl inte säga att du ska göra detta. Du har ju inga fler låtar.

Då sa jag: Om jag tackar nej till detta nu så kanske jag inte får fler chanser. Det är bättre att säga ja och boka av än att ångra mig! Jag får väl gå fler promenader när jag kommer hem, sa jag.

Skrev fler låtar

Charlie McCoy frågade mig när jag tänkt komma tillbaka? Detta var i slutet av september 2010. - I Januari svarar Jessica Charlie McCoy. Great, jag ska på en Japan-turnë men 2/1 blir kanon, svarar Charlie McCoy. Jag tänkte då att jag får väl gå från Arlanda till Sundsvall så kanske det kommer några låtar i huvudet. Det blev faktiskt så att jag hade 6 låtar med mig tillbaka när jag åkte dit igen 2/1-2011.

-Jag spelade in albumet med samma musiker och de tyckte mina melodier var så fantastiska så de bjöd in mig att skriva musik med dom. Jag tänkte att det här händer ju bara om man har ett stort skivbolag bakom sig och betalar multum. Jag googlade på musikerna för jag kände ju inte till alla men så förvånad och imponerad jag blev när det visade sig att några legat på Billboardlistan och även legat 1:a med någon artist som låtskrivare. Jag åkte sen tillbaka till Nashville 3-4 gånger per år. Jag skrev och spelade live med dom här musikerna varje gång och folk som bodde i Nashville frågade hur jag hade hamnat där. Det är nämligen en oskriven lag i Nashville att har man bott där mer än 5 år och inte lyckats så kan man åka hem och scener ställer man sig inte på om man inte lyckats och jag tänkte och här kommer jag och bara gjorde det.

Spelade för 1400 personer

När jag spelade in dom här 6 låtarna var jag fortfarande livrädd och hade dålig självkänsla, berättar Jessica.. Då säger Charlie till mig ”Skulle du vilja spela med mitt band i en kyrka på söndag och sjunga några av dina låtar vi har spelat in? Ja, en liten kyrka kan väl inte vara så farligt, tänkte jag. att jag kör!

När Charlie McCoy hämtar Jessica på söndagen frågade hon om de skulle öva lite innan? Då tittade han på mig och skrattar, säger Jessica och sa att vet man inte 10 minuter innan gig vad man ska spela, då kan man vara säker på att man är i Nashville. Då tänkte jag ”de övar inte ens, utan sätter sig bara och lirar”. Tur att det är min låt så jag kan den tänkte jag med ilningar i magen.

- När dom kom dit så var det ett gigantiskt ställe. Det var en teater de hade hyrt för att hålla konserten. Där satte Jessica sig med bandet och det var en enorm bildskärm och jag tänkte inte, jag bara körde, säger Jessica och det gick jättebra och efteråt säger min man: Jag sa ingenting innan för jag tänkte att du skulle bli nervös då, men det här live-sändes. Det var 1400 personer på plats dessutom. Jag bara körde och det gjorde jag på känsla, helt galet bara för att jag inte tänkte. -

- Sen bara fortsatte det att rulla på för mig i Nashville, berättar Jessica stolt och dom introducerade mig för än den ena och den andra och idag har jag skrivit med massor av låtskrivare som är toppen av låtskrivare i Nashville. De är musiker och skriver låtar till bland annat Dolly Parton, Taylor Swift, Celine Dion, Dave Stewart, och Garth Brooks som säljer flest skivor i hela USA och de har samma musiker som jag har, 

Det är inte riktigt klokt, lilla jag från Sverige säger Jessica.

Just Do it Youtube

Little Love Youtube

Make a Change Youtube

jessicafalk.com Hemsida

 

Text: Eva-Lena Ivarsson Foto: Jessica Falk

Connect Point - Digital Tidning