– Min nya bok består av fyrtio kapitel om märkliga människoöden och häpnadsväckande händelser berättar han. Och allt jag skriver om har hänt på riktigt!

Ja, det är verkligen spännande saker Ulf Ivar letat fram ur stadens långa historia. I ”Gävle förr” får du möta en tonårspojke som fick sin tumme utbytt mot en stortå på Gävle lasarett 1927 och två smeder från Gävle varv som blev världsberömda operastjärnor med femtio års mellanrum. Här finns också historien om femtonåriga Siv som hoppade jämfota längst i hela världen och den ensamkommande flyktingpojken som talade sju språk.

Ulf Ivar Nilsson skriver också om fartyget som plundrades av sjörövare tre gånger på samma dag, om skurken från Gävle som snodde åt sig hundra miljarder kronor och om tjejerna från Brynäs som spelade fotboll för hundra år sedan. Dessutom avslöjar han var lilleputtåget i Furuvik tuffar fram i dag.

Och visste du att Gävle kommun har tappat bort ett hus från 1700-talet, att stadens namn kan stavas på 26 olika sätt eller att det var en fotbollsspelare från Gefle IF som skapade Gröna Lund?
Boken är lättläst och innehåller massor av intressanta bilder från den stad Ulf Ivar så kärleksfullt beskriver. Så här har du den självklara julklappen till nya och gamla Gävlebor.

Läs mer om Ulf Ivar här http://www.ulfivar.se