Skippa onödigt babbel, inför tisdagsmys och bli mer hawaiiansk
31/3, 2014 kl. 08:49Uttrycket ”don´t think – just do!” kanske du har hört. Men visste du att det är levnadssättet på Hawaii? Det vet Susanna Nordlund, en tjej från Hudiksvall som bodde på Big Island i Hawaii under tre år. Det var där hon fick sina båda barn och det var där hon, på ett djupare plan, ändrade sitt eget sätt att vara och förhålla sig till livet.
- Vi övertänker eller “överkänner” så mycket i Sverige att vi tappar bort oss själva och det blir ofta i slutändan inte så mycket gjort. På Hawaii gör man! Här har vi så mycket som är ”privat”. Där är det viktigt att se och lyssna på varandra. Hawaiianerna vågar gå rakt på sak och lyfta fram sådant som gör ont. Att uttala det i klartext. Att känna med tanken och att tänka med känslan skapar balans. Att använda alla sina sex sinnen är väldigt naturligt på Hawaii. Det leder till närvaro.
Boken är lite drygt 30 sidor och lätt att ta till sig. Den innehåller inget ”onödigt babbel”, som Susanna uttrycker det, utan är hawaiiansk i sin karaktär; den går rakt på sak. Den är tänkt att fungera som en praktisk vägledning som ryms i handväskan.
- Jag kan själv gå tillbaka och läsa i den de dagar då jag känner mig i obalans och behöver bli inspirerad och guidad. Då brukar jag tänka att det här har jag skrivit själv, jag vet att det funkar, och så följer jag mina egna enkla tips.
Hon beskriver hur viktigt det är på Hawaii att leva i nuet. Det är viktigare att vara närvarande och verkligen möta den du träffar och kanske komma lite för sent, än att komma i tid och vara stressad med tankarna någon annanstans. Det kallas ”Hawaiian time”.
- Här i Sverige är vi ofta rent fysiskt i tid, men mentalt och själsligt är vi ofta inte ens där. Det skapar obalans. Vi längtar så mycket till helgen eller semestern att vi glömmer nuet och vardagen. Varför kan vi inte ha tisdagsmys likväl som fredagsmys! När vi är närvarande stannar tiden upp och vi blir mycket effektivare – och lyckligare.
Ett konkret exempel är de rutiner föräldrar i Sverige ofta har, något som Susanna tycker kan gå till överdrift:
- Visst kan det vara skönt med rutiner, framförallt för föräldrarnas skull. Det är inget fel med det, men vi är rädda för att erkänna det. Istället säger vi att det ger barnet “trygghet”. På Hawaii är det viktigare att bygga upp barnets inre trygghet via respekt och självkänsla, istället för att låta det ligga på yttre faktorer. Med tanke på att livet alltid är i kontinuerlig förändring och inget egentligen är “samma” jämt, så känns det väldigt klokt.
På Hawaii talar man inte så mycket om rutiner, utan i stället om vikten av ritualer och medvetna handlingar.
- Rutiner skapar robotiserade människor, där allt går av bara farten. Vi behöver lära oss att bryta den sortens vardag och med små enkla handlingar i stället våga testa nytt. Byt plats vid matbordet. Välj en annan dörr in till förskolan. Byt dryck en dag. Extremt enkla handlingar som skapar närvaro och ger stor livskvalité – för det leder oss till att bli mer medvetna om livet.
Närvaro är också att ha kunskap om sin familj och sina förfäder. Utan det kan vi inte veta vem vi är, menar hawaiianerna.
- När de frågade mig vem min farfar var och jag inte visste hans namn, tittade de underligt på mig. Att vara ”grounded” är viktigt, grundtryggheten kommer från ens förfäder, menar de. Nu har jag börjat släktforska lite och jag har hittat hans namn!
I boken finns praktiska verktyg för att bli mer av den du egentligen är, exempelvis ett kapitel hur du kan komma i djupare kontakt med din intuition.
- Ett tips är att göra som hawaiianerna och “connecta” med de fem elementen, att känna kraften i jord, eld, vind, vatten och the Spirit.
Susanna menar att det är viktigt att få ner sina önskningar, visioner och talanger på papper.
- Det blir tydligare då, mer hanterbart. Och ingen är så unik att de saknar talang. Alla har talang!
Mycket händer i Susanna liv just nu. Hennes vänner och bekanta på Manahattan i USA, där hon bodde under åtta år innan Hawaii, har efterfrågat engelsk översättning av boken. Det blir verklighet inom kort. Hon föreläser och arbetar med individer som vill lära sig konfliktlösning på ett djupare plan. På hawaiianska kallas det ho´oponopono och kunskaperna fick Susanna av en hawaiiansk medicinman. Och i början av nästa år planerar hon en retreatresa med svenskar till Hawaii.
- Det har länge varit min dröm att få ta med en grupp svenskar dit. Mina föräldrar drev en resebyrå när jag växte upp så det känns väldigt naturligt. Jag vill erbjuda gruppen möjligheten att arbeta effektivt med sig själva genom att besöka ”power spots”. Som att rida i en helig dal, simma med delfiner, vandra på världens högsta berg Mauna Kea och att titta upp i den extremt stjärnklara rymden.
Susanna Nordlund läser ur sin bok Stolt, stark & effektiv:
https://www.youtube.com/watch?v=iWKZs1QwDUw
https://www.youtube.com/watch?v=UUNnk6J9yF4
Text, film och foto:
Anna-Karin Widehammar, Salticus
Denna artikel är publicerad på Konstmagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »