Schweizaren på fritiden!
17/9, 2009 kl. 11:30I en tid då vi går mot en kontinental anpassning och likformning, kan det vara kul att se ett litet axplock av likheter och skillnader hos våra vänner, i detta vårt expanderande Europa.
Här kommer något om schweizarens fritid, och såsom jag upplever honom utanför jobbet, illustrerad med några bilder.
Schweizaren älskar djur – och då speciellt kon, som här betraktas som den allra vackraste! Vilket naturligtvis inte hindrar att geten också får följa med på promenad i parken! Nostalgi stavas förstås här med stort N. Eller vad tycks om raggarsoffan från det mycket retro 50-talet? Här kan den nybeställas! Det är förstås viktigt att visa Världen – att lilla Schweiz kan bäst - och har kvalitet på det man gör! Se bara Genève´s årliga bilsalong och nyligen genomförda...
I Schweiz håller man styvt på gammalt kulturarv! Speciellt gammal folktradition. Alphornen kräver mycket lång och intensiv övning och träning av både lungor och öron!
Att utöva sport och idrott är mycket viktigt för de schweizare som jag känner. Här gäller främst skidåkning och vandring i Alperna, och som schweizaren vanligtvis avslutar i Buvetten – alphydda med servering. Oavsett byggnadsår, förväntas Buvetten se ut som de alltid gjort!
Schweizaren har ett mycket stort behov av vardagsflykt. Inte att undra på när kraven på resultat, uppförande och inställning är så stora i det dagliga arbetet. En extrem form av vardagsflykt, som det förefaller observatören, är Guggentraditionen!
Varje ort med självaktning sätter ihop en orkester – Och alla som har något sorts instrument får vara med – och som det verkar - ju värre, desto bättre! Dessa orkestrar uppstår gång på gång under weekends speciellt under Faschings- och skördefester – Och varje helg hemsöks en ny plats av dussintalet guggenorkestrar!
Bilden av schweizarens fritid skulle halta betänkligt, om inte den varma årstidens grillfester kom med. Visserligen är grillning en importerad vana – men schweizaren har utvecklat sig till mästergrillaren alla kategorier. Här ligger vi verkligen i lä!
Denna artikel är publicerad på Konstmagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!