I väntan på kungaparets efterlängtade besök bjöds det på alla möjliga uppträdanden. Bland annat fanns Abdoulaye Seck på höga styltor och vi blev imponerade av en eldshow som hettade upp stämningen. Antonia Gomes sjöng med en fantastiskt stämma som förtrollade hela publiken. Efteråt sjöng även Nebiu Assefa, underhållningen avslutades med Los Mariachis fantastiska uppträdande.

Rapatacs yngsta deltagare stod uppradade med stora ballonger för att välkomna besökarna, vilket uppskattades av kungaparet så väl som av alla andra deltagare. Som medhjälpare för dagen såg Abigail Mpambara till att alla hade ett stort leende på läpparna och var redo att jubla när kungaparet dök upp.

Rapatac Preps Akademi var självklart närvarande under hela eventet, Prepsarna Robin Selles och Emil Heed stod för all fotografering och filmning under dagen och hade förmånen att kunna ta fina närbilder på kungaparet.

- Det var lite nervöst men det kändes ändå roligt att filma konungen. Jag fick aldrig äran att skaka hand med honom personligen men stod ett par meter bort och filmade honom istället. Att kungaparet kom betyder väldigt mycket för Moussa och oss här på Rapatac. Det var roligt att vi fick större tillgång till att fotografera och filma än pressen som var på plats. (Emil Heed)

- Det var en mycket häftig upplevelse att få fotografera kungaparets ankomst. Jag tycker också att det är häftigt att vi fick större tillgång än pressen att fotografera. Drottning Silvia såg ut att uppskatta det varma välkomnandet då hon log som solen hela tiden. (Robin Selles)

Utöver alla deltagare från Rapatac och Preps Akademi var området fyllt till brädden med åskådare som tagit sig tid att välkomna kungaparet.

Som representant för Rapatac Preps Akademi var valet självklart; Emil Carlsson, Rapatac Preps ambassadör. Emil och Rapatac’s grundare Moussa N´diaye gav kungaparet en överblick i vad Rapatac Preps Akademi är, samt hur viktigt detta verktyg är för att motarbeta den höga ungdomsarbetslösheten vi har i Gävle idag.

- Klart jag var lite smånervös men det flöt på väldigt bra. Det bästa med dagen var att Moussa fick en belöning för det hårda arbetet han lagt ned. (Emil Carlsson)

Efter det varma välkomnandet och rundturen på Rapatacs aktivitetscenter begav sig kungaparet vidare mot Boulognerskogen där kungen höll tal. Kungen nämnde att precis som fyra år tidigare, när han och Silvia besökte Gävle förra gången, så har de åter igen blivit inspirerade och är mycket imponerade över hur nytänkande Gävle är.