Första affärsidéen innan tonåren
Entreprenörskap kan definieras som ”förmåga att identifiera möjligheter och skapa resurser för att ta tillvara dessa möjligheter”. Det är en beskrivning som stämmer väl in på den drivna Gävleprofilen Johan Lindberg.
Johan var bara tolv år gammal när han fick sin första affärsidé - att sälja frallor till frukostsugna grannar i hemstadsdelen.
– Jag gick till chefen på Ica Maxi och bad om en offert, berättar Johan. Sedan tog jag beställningar i hela Andersberg och levererade brödet följande söndagsmorgon.

Ett starkt musikintresse
Johan fortsatte sitt företagande och tog till vara på sitt starka musikintresse.
– Jag tog en DJ-kurs och lärde mig att spela som discjockey på Helges. Jag har dem, och speciellt ledaren Daniel Ersson, att tacka för mycket! De har verkligen stöttat och gett mig en chans att utvecklas.
Johans spelningar hade precis börjat rulla in när han, tretton år gammal, miste sin pappa Sven-Olof "Svenne" Lindberg i cancer. Tillsammans med två andra ungdomar som båda hade haft cancersjuka föräldrar anordnade han ett disco där all vinst, nästan 20 000 kronor, skänktes till Cancerfonden. Det var början på en lång rad med ungdomsdiscon som Johan var med och arrangerade helt ideellt.
– Jag tror att den rätta kombinationen av hjärta och hjärna är det bästa verktyget för att nå framgång, allt handlar inte om pengar.

Efter att ha uppmärksammats i media fick Johan flera erbjudanden att arbeta vidare inom ljud och ljus. O’Learys var en av de som hörde av sig och till en början ville de bara att han skulle laga deras trasiga discolampor. Men med tiden fick han fler och fler arbetsuppgifter.
Johan gick sedan över till att jobba som vimmelfotograf under ett par års tid. I samma veva som han, 16 år gammal, startade sitt företag Gefle Nöje började han som discjockey på Hang Loose. Hang Loose, beläget på Nygatan, var då en av Gävles mest välkända nattklubbar.
– Sen smällde det bara till och helt plötsligt jobbade jag överallt, berättar Johan.
Samtidigt hade Johan heltidsstudier på programmet Grafisk Kommunikation på Borgarskolan.
– Jag hade nog högst frånvaro men samtidigt högst betyg! Istället för att göra de vanliga skoluppgifterna lämnade jag in riktiga annonser och trycksaker som jag skapat åt mina kunder.

Ljud och ljus till Nobelfestens efterfest
Idag har Johans fokus hamnat mer på ljud och ljus, även om han fortfarande jobbar en del med grafisk produktion och som DJ emellanåt. Fram till för ett år sedan har han jobbat själv i sitt företag men idag har han tre heltidsanställda och flera lärlingar samt projektanställda som hjälper honom hålla företaget i rullning.
– Det är skönt att kunna lägga över arbetsuppgifter så att man slipper jobba dygnet runt, berättar Johan lättat.
Men även om han inte kanske jobbar dygnet runt längre så är det fortfarande på jobbet han spenderar största delen av sin vakna tid. Arbetsuppgifterna är varierande och från att ha varit mest fotografering och DJ-spelningar har det övergått till större och mer avancerade uppdrag.
– Idag jobbar vi mest med installationer och uthyrning till nattklubbar, turnéproduktioner och konserter. Nyligen fixade vi ljud och ljus till Nobel NightCap, som är Nobelfestens officiella efterfest på KTH i Stockholm.
Några andra som tagit hjälp av Gefle Nöje är bland annat Läkerol Arena, Göransson Arena, nya Elite Grand Hotel, Heartbreak Hotel, AllStar, Engeltofta och Bankhuset.
– Vi har även en del kunder från Stockholm. Konstfack har tagit hjälp vid sina studentfester och vi gör även jobb för Göta Källare och Undici.

Tilldelades Norrlandsbjörnen
Som ung och driven företagare har Johan uppmärksammats mycket i media. År 2010 blev han nominerad som årets Gävlebo och nyligen blev han tilldelad Norrlandsbjörnen för sitt ambitiösa och målmedvetna entreprenörskap. Det är en hedersbelöning som delas ut av Norrlandsförbundet för särskilda insatser inom samhälls- och näringsliv.
– De ringde upp och berättade att jag hade blivit tilldelad Norrlandsbjörnen för år 2012. Jag visste inte ens om att jag var nominerad! Det är kul när man får uppskattning för sitt jobb, som entreprenör är det ju inte direkt några höga löner i början så man får ta ut det på andra vis. Sånt här ger mig motivation att jobba ännu lite hårdare och bättre!
Nu siktar Johan på att fortsätta utveckla sitt företag och få det mer stabilt så att han kan öppna nya projekt vid sidan om.
– Jag vill ha många ben att stå på så om något skulle falla så dör inte allt. I början var man ju tvungen att ta alla kunder men nu har vi börja kunna ställa lite krav på våra kunder.

Nu även reklamfilm
En dag på jobbet kan innebära att Johan agerar konsult, eventmakare och grafisk kommunikatör. Han programmerar ljudprocessorer för att mäta av rum samtidigt som han i vissa jobb bara åker och ställer upp två högtalare och en mikrofon på en konferens. Det senaste är att han dessutom har börjat göra reklamfilmer.
– En kille som heter Marcus Wallberg började som lärling hos Gefle Nöje och efter ett tag märkte jag att han var riktigt duktig på film. Så vi bestämde oss för att starta ett reklamfilmsprojekt ihop och just nu håller vi på att samla på oss så mycket kunskap och erfarenheter som möjligt inom reklamfilmsvärlden. Det är inte så svårt när det tyvärr verkar finnas många passionslösa gamla gubbar i branschen.
Johan är inte helt övertygad om att Gävle är den bästa staden för företagare men poängterar att det blivit bättre de senaste åren.
– Det har blivit bättre i Gävle! Det är enklare att starta företag och man får mer stöd från kommunen. De börjar fatta vitsen att de måste satsa på företagen!

Johans absoluta favoritplats är jobbet och hittar man inte honom tillsammans med kollegorna på kontoret i Templet så är det på lagret som är vid Vändkretsen i utkanten av stan. Lagret hyr han av Jürgen Eriksson, vd på företaget Actor som säljer storköksutrustning.
– Jag träffade Jürgen för första gången vid öppningen av AllStar och de senaste åren har vi lärt känna varandra rätt bra. Han har hjälpt mig med coaching och är riktigt bra att bolla idéer med.
Även om Johan mött många inspirerande personer så finns det ingen som inspirerat eller gjort honom mer stolt än hans pappa.
– Senast när jag var på Effectdagen i Konserthuset var det en gammal vän till honom som kom fram och berättade hur omtyckt min pappa var för att han gjorde ett så bra jobb och alltid höll det han lovade. Det är samma värderingar som jag jobbar efter och det gör mig väldigt stolt.

Ska köra en Aston Martin
Förutom att dubbla omsättningen inom en snar framtid så har Johan två starka målbilder, varav den ena han skaffade redan i unga år.
– När jag är 25 ska jag köra en Aston Martin! Den idén har jag nog fått efter att ha sett för många James Bond-filmer. Sen om några år skulle jag vilja åka och jobba i Thailand eller kanske Grekland som ljudtekniker. Då skulle jag sola och bada hela dagarna och köra ljud-jobb om kvällarna. Kanske hoppa in och ställa upp med ljud på någon vattenjumpa dagtid sådär. Men det får bli när jag får tid, avrundar Johan innan han springer vidare på nästa uppdrag.