Den inofficiella engelska ABBA fanklubben ‘ABBAtalk’ hade organiserat kvällens föredrag, där den legendariske gitarristen och kompositören delade med sig av sina musikaliska minnen. Janne Schaffers samarbete med ABBA startade på allvar 1971, i samband med att Ted Gärdestads debutplatta producerades. Inför en hänförd publik berättade Janne sin historia, med fokus på de cirka 50 låtar som han var med och spelade in för ABBA mellan 1972 - 1982. Men gästerna fick också ta del av intressanta aspekter och tankar om andra delar av hans karriär – som omfattar över 5000 inspelningar med olika artister, sedan 60-talet. De entusiastiska ABBA-fansen hade rest från när och fjärran för att ta del av Jannes anekdoter, som varvades med inspelade musikexempel. Londonpubliken började gunga i lätt reggae-takt när de fick lyssna till en unik ljudupptagning från ett hus i Bromma, där en ung Bob Marley sjunger och spelar början till vad som skulle komma att bli en av hans största hits – “Stir it up”. Janne Schaffer förklarade: “Den då relativt okände Bob Marley hade tillfälligt huserats i pannrummet i ett hus i Nockeby, Bromma, där jag och flera andra musiker bodde under flera veckor för att spela in musik till filmen “Vill så gärna tro”, med Christina Schollin och Johnny Nash. Det är rätt otroligt att tänka tillbaka på att Bob Marley faktiskt lärde mig grunderna för att spela reggae.”

Janne Schaffer firade förra året 40 år som professionell musiker och är ständigt uppbokad med konserter, både i Sverige och utomlands. “Jag ser ingen anledning att trappa ner.” säger Janne, som fortsätter att öva på gitarren varje dag. Utöver samarbetet med ABBA, Bob Marley och Johnny Nash har han hunnit jobba med några av de största på den internationella musikscenen, som exempelvis Phil Collins, Joe, Jeff, Steve and Mike Porcaro from Toto, Lee Hazelwood, Andreas Vollenweider, Stan Getz and Dexter Gordon. ABBA-fansen lärde sig mycket denna kväll. Hur många visste till exempel att gruppen Totos namn var inspirerat av ABBAs namn – bildat av initialerna av gruppmedlemmarnas egna namn?

I Sverige kom samarbetet med två av Janne Schaffers bästa vänner – Ted Gärdestad och Björn J:son Lindh – att betyda oerhört mycket för honom. “Saknaden efter dem är oerhört stor.” berättade han. “Deras musik lever dock vidare genom mina konserter och genom de stipendier som jag varit med att instifta, för att inspirera unga musiker att fortsätta i deras spår.”

Efter föreläsningen svarade Janne på många frågor från den mycket insatta och ABBA-pålästa publiken. Flera av ABBA-fansen hade tagit tillfället i akt att få sina egna ABBA-album eller böcker signerade. Janne Schaffer bjöd som alltid generöst på sig själv och ställde villigt upp på fotografering och småsnack efteråt, tillsammans med sina nya – och en del gamla – internationella vänner.

Chris Williams från arrangören ABBA-talk berömde Janne Schaffer efteråt: "Det var ett nöje och privilegium att få välkomna en levande legend till vår ABBAtalk-scen här i London. Janne var en fantastiskt gäst som fängslade publiken med sina underhållande minnen."

###

Foto:
Britt Warg och StephenHurford

För mer info, kontakta:

Britt Warg
britt.warg@googlemail.com
Tel: +44 (0)7890 983239