Det prasslar mjukt om tyget i den knallröda balklänningen när Åsa Lindberg visar hur hon ska sy om den. Kunden vill ha den ändrad efter tydliga instruktioner.

- Det är ganska skönt när kunden vet vad hon vill, berättar Åsa. Men de flesta har också någon fråga som jag kan tycka till om. Jag vill ju att plagget ska sitta bra, och att det ska vara en modell som klär kunden.

Åsa tar emot mig hemma i sin nyinredda, ljusa syateljé på Gränsgatan i Hudiksvall. Därinne finns plats för ett stort tillskärarbord, en provhytt, en provdocka och så alla hennes maskiner.

- En maskin saknas fortfarande, en mer avancerad overlockmaskin som jag kan ha fler trådar i, så jag kan sy i trikåer.

Men där finns redan en overlockmaskin, en vanlig symaskin, en industrimaskin och ett pressjärn. Hon berättar att industrimaskinen är den mest funktionella maskinen medan symaskinen är den hon använder minst.

På provdockan i syateljén är början till en vit brudklänning uppnålad. Festkläder och dräkter för damer är Åsas specialitet efter att ha jobbat på skrädderier i Stockholm under flera år.

- Men framför allt är det ändringar jag kan hjälpa till med, på både dam, herr och barn. Jag har sytt kostymer också, men har ingen utbildning i herrskrädderi.

Åsa berättar att det idag är ganska dyrt att låta sy upp färdiga plagg jämfört med att köpa färdigt. Men när man vill ha något speciellt, efter sina egna mått, kanske man är beredd att lägga lite extra för att få det, men framför allt tror hon på att hjälpa kunderna med ändringar:

- Lagningar och att sy om är faktiskt något som kan komma, dels för miljöns skull med återvinning, och dels för att man inser att det är onödigt att köpa nytt och halvdåligt. Det är ju sällan en välbetald sömmerska som sytt den typen av plagg. Idag kan du köpa en festklänning på en klädkedja för 199 kronor. Inte ens tyget går att köpa för den pengen här, vilket innebär att den som sytt plagget inte har så bra betalt.

Hennes intresse för sömnad kom tidigt och hon har sytt sedan hon var barn. År 2003 kom hon in på Tillskärarakademien i Stockholm.

- De flesta kända designers har börjat sin bana där och sedan gått vidare till Konstfack eller Beckmans designlinje. Man utbildar sig exempelvis till skräddare eller mönsterkonstruktör, men har också tillskärning, teckning och kostymhistoria på schemat. Jag gick den ettåriga utbildningen Konstruktion och design och fick jobb direkt på ett skrädderi.

Åsa jobbade först på skrädderiet Entré i två år, sedan gick hon vidare till Kik där hon var lika länge för att sedan börja på Thalia, ett av Stockholms allra största skrädderier. Under de här åren fick hon sy upp provkollektioner, konstruera mönster, sy beställningar till kunder och hon fick allt större ansvar. Kunderna var framför allt politiker och affärskvinnor.

- På Thalia var det alltid mycket att göra inför Nobelfesten och stora bröllop som kungabröllop och kändisbröllop. Shower sydde vi också en hel del till. After Dark och Christer Lindarw var stamkund där.

Så kom de båda barnen, och i och med det fungerade inte jobbet på skrädderiet med ganska sena kvällar, särskilt inte som hennes sambo är styrman och ute på sjön en månad i taget. I stället jobbade Åsa då på en trädgård.

- Att odla är också ett stort intresse för mig, särskilt grönsaker, säger hon och visar några brickor med plantor som samsas i köket i väntan på att få flytta ut till något av de båda växthusen på tomten.

Jag frågar vilken som är hennes egen favoritfärg och svaret kommer blixtsnabbt samtidigt som hennes ansikte spricker upp i ett stort leende:

- Grönt! Ja, grönt är min favoritfärg och gärna bohemstil. Kanske för att jag gillar växter, det lyckas alltid bli grönt i både tapeter och kläder. Jag bär nästan alltid gröna kläder på fester.

Hon föredrar att jobba med naturmaterial som bomull och siden, men är givetvis öppen för kundens förslag. Det får gärna vara spektakulära plagg.

- Jag kanske inte skulle bära glitter och glamour själv, men det är kul att sy!

Men vilken är hennes favoritdesigner då?

- Jag vill inte säga favorit egentligen men om någon skulle få äran att designa min brudklänning så skulle det vara John Galliano, hans skapelser är otroliga, även om hans åsikter inte är de smartaste i denna värld. Alexander McQueen var också en favorit. Båda har kört en rätt svulstig stil, men så ska ju haute couture vara!

Nu har Åsa och hennes familj flyttat hem till Hudiksvall och hon har startat sin firma som hon kallar SyAteljé Fridhem. Hon håller till hemma i bostaden av praktiska skäl.

- Barnen är ganska små och även om de är på förskolan en stund när jag jobbar dag, så vill jag hinna vara med dem också. Med den här lösningen kan jag dessutom jobba på kvällarna när de sover. Det känns viktigt att få rätt balans i livet.