En stor grupp människor som kommer hit är romer från Rumänien. I ett redan fattigt land blir romerna ännu mer utsatta.

Fotografen Maja-Kristin Nylander reste under några års tid till Rumänien för att dokumentera och se vilket liv de lever. Vad är det de lämnar för att söka försörjning i andra länder? Resultatet blev fotoutställningen Det är vi som är dom som visas på Länsmuseet Gävleborg 19 september -8 november.

Hur ska vi förhålla oss till utställningar av det här slaget. Att göra konst av andras misär, är det verkligen okej? Får man göra så? De här funderingarna hade även fotografen själv. Hon ville gärna ge något tillbaka till människorna hon besökte och återvände flera gånger för att visa de bilder hon tagit. Arbetet resulterade även i en bok, vars intäkter oavkortat går till olika hjälpprojekt i Rumänien.

Maja-Kristin reste tillbaka med den färdiga boken och delade ut ett exemplar till var och en av de människor som finns med i den. Hennes projekt blev därmed större en bara en utställning. Hon synliggör, uppmärksammar och stöttar en grupp människor som lever på marginalen och som de flesta av oss inte har så mycket kunskap om.