Idag invigs RFSU:s kongress som denna gång hålls i Gävle. Under kvällens middag i Gasklockorna ska Anna Siekas tala om de ämnen hon brinner allra mest för, genus, sexualpolitik och jämställdhet.
- Det är fortfarande fult att vara tjej och vara kåt, konstaterar Anna. Det betraktas fortfarande ”udda” att ha en annan sexuell läggning än den heterosexuella. Det är i detta jag vill förändra och påverka, med humorn som verktyg.

Anna är medveten om att hennes utmanande och gränsöverskridande humor ibland kan uppfattas som rå men menar att det är genom att inte bara ifrågasätta utan också utmana normerna genom handling som förändring kan ske.
- Många uppfattar mig som skrämmande när jag skämtar om sex på samma sätt som mina manliga kollegor och det är just därför jag gör det. Jag tycker att världen behöver fler som utmanar normerna och jag hoppas med mina framträdanden kunna påverka unga människor som växer upp så att nästkommande generation blir lite mer jämställda. Humorn skapar en gemenskap i publiken och att få skratta åt det "förbjudna" kan många gångar vara befriande.

Helgens konferens samlar 150 medlemmar och invigs i Konserthuset i Gävle klockan 13 idag och pågår till söndag eftermiddag. De satsningar förbundet gjort på sexualupplysning för vuxna samt det politiska påverkansarbetet gällande till exempel abortmotståndet i Europa har fått stort genomslag och medlemsantalet har ökat med 50% sedan förra kongressen 2011 . Förbundsordföranden Kristina Ljungros förklarar framgångarna i RFSU:s eget pressmeddelande om konferensen.

- Vi har under den senaste tiden arbetat målmedvetet för att öka kunskapen om att vi är en medlemsorganisation där alla kan vara med och göra skillnad. Många känner till RFSU, men få vet att man kan bli medlem och vara aktiv i organisationen. Allas rätt till sin egen kropp och sexualitet är frågor som rör alla människor och som ständigt är aktuella. Vi välkomnar alla som vill vara en del av vår sexualupplysning eller vårt sexualpolitiska påverkansarbete, säger Kristina Ljungros.
Anna uppträdde hos RFSU första gången i Stockholm 2012 och hon ser fram emot att medverka igen.

- Det ska bli jätteroligt att få underhålla de inbjudna gästerna under middagen, berättar hon. Att vara ett återkommande namn på scener där det diskuteras feminism, genus, jämställdhet och sex är för mig bara ett privilegium.


Ytterligare information,

Anna Siekas, 072-5513334, info@siekas.se

Kristine Eldestam, Pressansvarig, 08-55536225, siekas@grensmans.se

Bilden på Anna är tagen av Linnea Brundell