Våren 2016 firar Ulf Ivar att han ritat i Arbetarbladet och en lång rad andra tidningar i ett halvt sekel. Förutom den här boken firar han jubileet med en stor utställning på Gamla fängelset i Gävle. Den heter också "Femtio år i streck" och pågår till och med den 27 maj.

Vad är känslan när man sammanfattar 50 år av sitt yrkesliv?
– Det var en sällsam känsla att bläddra igenom dessa tusentals teckningar, särskilt de jag ritade för 40-50 år sedan. Nostaligskt, förstås. Mest roligt men också lite vemodigt.

Är det fortfarande lika roligt?
– Det är faktiskt ännu roligare. Eller det känns åtminstone mer angeläget att göra satirteckningar nu när det gamla snälla folkhemmet försvunnit och vi möter en lite hårdare värld.

Har du fortfarande din bästa teckning framför dig?
– Det hoppas jag!

Ulf Ivar Nilsson är något av en diversearbetare i mediabranschen och kan titulera sig både journalist, satirtecknare, författare som genom åren gett ut åtskilliga böcker. Dessutom är han även en uppskattad föredragshållare.
Han föddes i Bollnäs 1946 men har bott och arbetat i Gävle under större delen av sitt liv. Sedan några år tillbaka är han bosatt i Stockholm.

Sveriges mest kopierade teckning?
Aftonbladet har en gång påstått att Ulf Ivars bild på den sura gubben som minsann ”inte behöver gå någon jävla charmkurs” är Sveriges mest kopierade skämtteckning. Om det är sant är ju inte lätt att veta men faktum är att den sura gubben har prytt väggar på svenska kontor från Hongkong till New York.
– Ibland omritad och med mitt namn borttaget – eller fotokopierad och faxad så många gånger att linjer och bokstäver blivit knaggliga intill oigenkännlighet.
Jag ritade honom för Arbetarbladet i Gävle där den första gången publicerades den 24 februari 1984. En månad senare dök teckningen upp i Kommun-Aktuellt och det var nog därifrån den sedan spreds i massupplaga och hamnade på anslagstavlor och kylskåp över hela landet.

Vad är det då för märkvärdigt med just den här bilden?
– Jag har faktiskt ingen aning. Den kanske kom i rätt tid när företag och organisationer började fundera över sitt uppträdande mot människor. Och när anställda för första gången skickades på kurser för att lära sig uppföra sig som folk.

Mer information om Ulf Ivar Nilsson
http://www.ulfivar.se
https://www.facebook.com/ulfivar.nilsson