Det finns många uppköpare men det gäller att välja seriösa företag, vilket kan vara svårt att bedöma för en lekman. Vi frågade Olle Kihlberg. VD på Kilhberg Antik och med 30 års erfarenhet i branshen, om tips på hur man skall gå till väga.
- Det är alltid bra om man kan jämföra priserna hos olika uppköpare, säger Olle Kihlberg. Oseriösa uppköpare försöker köpa billigt och sälja dyrt, men det skall vara en bra affär för båda parter!
Några värdefulla tips:
+ väg guldet hemma så att du kan kontrollera köparens vägning
+ var uppmärksam på om lockpris på guld i annonserna om de enbart avser 24k guld - det finns bara i guldtackor, inte i smycken - hör efter om priset på 18 eller 23k, som kan vara betydligt lägre
+ köparen måste behålla inköpta varor i 30 dagar och rapportera dem till polisen för att minska möjligheterna för häleribrott - kontrollera att köparen följer det
Det går också att sälja värdeföremålen via nätet och skicka dem med Posten till uppköparen. Även om uppköparen försäkrar försändelserna känner man nog ändå en viss osäkerhet. Och det försvårar ju också möjligheterna att kunna göra jämförande värderingar.
- Hos oss och våra kollegor får man pengarna i handen, vilket måste kännas tryggare för kunden, säger Olle Kihlberg. Belopp upp till 3 000 kronor betalas kontant medan högre belopp betalas via konto eller med check för att minska stöldrisken.
Den som vill testa värdet på guldet i byrålådan kan komma till Scandic CH den 23 november när Kihlberg Antik kommer på besök.
- Kolla i annonser och på nätet vad olika mynt kan vara värda så att man är har en aning om det, säger Olle Kihlberg. Annars är det risk att man blir besviken, men det är vanligare att folk blir glatt överraskade!
Så kolla i byrålådan vad du kan undvara av värdesaker och be att få dem värderade. Det kan ju räcka till en semesterresa till varmare breddgrader!