Till länsmuseet kommer människor i alla åldrar, från olika kulturer och sammanhang. En stor del av besökarna är skolklasser som kommer på visningar eller för att skapa själva. Museets pedagoger möter ofta barn med olika typer av funktionsnedsättningar – det brukar finnas någon i varje klass med tex adhd eller autism. Barn som kan ha ett annat sätt att uppleva och ta till sig information. Pedagogerna utmanas att tänka nytt och hitta nya vägar och arbetssätt, för att engagera barnen och göra dem delaktiga.

I arbetet med den här utställningen har barnen involverats i utställningsproduktionen. Med utgångspunkt från den inlånade utställningen "En särskild utställning om särskilda barn" (om barn och unga med neuropsykiatriska diagnoser) har elever från två autismklasser i Gävle jobbat tillsammans med en pedagog i länsmuseets ateljé. Barnen, i åldern 9-14 år har alla diagnoser inom autismspektraområdet (t ex adhd, asperger och autism). De har tittat på konst, målat, skulpterat och reflekterat kring sig själva och ”hur det är att vara jag”. Med sin utställning Extra Allt vill de dela med sig av sina tankar och upplevelser. Och kanske hjälpa andra att förstå hur livet kan vara när man har en npf-diagnos. Alla barn är särskilda barn och alla är unika. I Extra Allt får vi ta del av just de här barnens värld.

Vill du veta mer? I samband med utställningen arrangeras en föredragsserie på Länsmuseet Gävleborg. Det första föredraget ges 1 oktober kl 14.00. Malene Larssen (författare,lärare och mamma till en flicka med add)berättar om både kamp, glädje och svårigheter i sitt föredrag "Är jag normal, mamma?"